Uważaj co jesz!

Podstrony
 
Uważaj co jesz!, E-Books
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Uważaj, co jesz!
PRZECZYTAJ l ZACHOWAJ!
Czytaj uważnie etykiety. Ale nie
wpadaj w panikÄ™, kiedy w rubryce
„sktad" roi się od symboli „E...".
Nie wszystkie oznaczajÄ… nieprzy-
jazną człowiekowi chemię. Ale
niektóre są szkodliwe.
UWAGA! Unikaj tych, które
zaznaczyliśmy na czerwono.
Barwniki pochodzenia roślinnego:
E
100
- kurkumina, zabarwia po-
trawy na kolor żółty;
E 101 - to tylko witamina B2;
E 102 - cytrynowożótty barwnik;
E 104 - żółcień chinoinowa, to
barwnik o niewielkiej toksyczno-
ści, w małych ilościach nieszko-
dliwy, ale staraj się go unikać;
E 110 - żółcień zachodzącego
słońca;
E120 - karmin;
E 122 - azorubina, nadaje czer-
wonÄ… barwÄ™;
E131 i E132 - barwniki niebie-
skie;
E 140 - chlorofil, zielony barw-
nik roślinny;
E 150 - karmel, czyli podpalany
cukier;
E 151 - czerń brylantowa;
E 153 - węgiel drzewny;
E 160 - (z literkami a, b, c, d, f)
bezpieczne barwniki;
E 162 - czerwień buraczana;
E 163 - barwniki winogron, wie-
lu jagód, czerwonej porzeczki
i czerwonej kapusty;
E 170 i E 171 - białe pigmenty.
W Polsce można je stosować na
powierzchnię drażetek (osłania-
ją śluzówkę żołądka), do gumy
do żucia i pierników;
E 175 - prawdziwe złoto. W Pol-
sce stosuje siÄ™ go do likieru Gol-
dwasser.
Konserwanty
Stosuje się je, by zapobiegać
psuciu się żywności. Jedne dzia-
łają na drożdże i grzyby, inne
chroniÄ… przed bakteriami. Do
niektórych produktów dodaje
się kilka konserwantów.
E 200, E 201, E 202, E 203
- kwas sorbinowy. Uważany jest
za bezpieczny;
E 210, E 211, E 212, E 213
- benzoesan sodu. Żywności
z jego dodatkiem powinni uni-
kać alergicy i osoby cierpiące na
astmÄ™;
E 220 - dwutlenek siarki. Jeśli
jest już używany, to w ogromnych
ilościach;
E 230, E232, E 233 -
używane
są do konserwowania skórki su-
rowych owoców, zwłaszcza cytru-
sowych;
E 234 - nizyna, antybiotyk.
W Polsce jeszcze używany, ale
w Europie Zach. odchodzi siÄ™ od
dodawania antybiotyków do
żywności;
E 236, E 237, E238, E 239-ich
działanie nie jest do końca po-
znane;
E 249, E 250 - azotyny sodu
i potasu. Służą do konserwowa-
nia szynki i innych wędlin. Przy
ich użyciu mogą powstawać ra-
kotwórcze substancje;
E 251, E 252 - azotany sodu
i potasu;
E 261, E 262, E 263-sole: po-
tasowa, wapniowa i sodowa;
E 280, E 281, E 282 - stosuje
siÄ™ je do wypieku chleba i cia-
stek. W badaniach niemieckich
uczonych okazało się, że mogą
powodować raka żołądka;
E 300 - witamina C;
E 301 - sól sodowa;
E 302 - sól wapniowa;
E 304 - pochodna witaminy C;
E 306, E 307, E 308, E 309
- naturalna i syntetyczna wita-
mina E;
E 322 - lecytyna;
E 330 - kwas cytrynowy;
E 333 - sole wapniowe kwasu
cytrynowego.
Zagęszczacze:
E 401 - alginian sodu, stosowa-
ny jeszcze przed wojnÄ…;
E 406 - agar-agar-agar, podob-
ny do żelatyny. Utrudnia trawie-
nie i wchłanianie składników mi-
neralnych;
E 422 - gliceryna. W Europie
uznawana za środek „fałszujący"
niektóre produkty spożywcze
i używki. Podobno nietoksyczna;
E 450, E 451 a i b - trójfosfora-
ny;
E 469 - kazeinian sodu;
E 507 - kwas solny, substancja
żrąca;
£508
- chlorek potasu. Uchodzi
za pożyteczny ze względu na za-
wartość potasu, na którego nie-
dobór zwykle cierpimy;
E 513 - siarczan wapnia.
W Polsce można go stosować,
tylko w kazeinie i żelatynie spo-
żywczej;
E 517 - siarczan amonu, do-
puszczony przy produkcji wina;
E 524 - wodorotlenek sodu, śro-
dek żrący. W Polsce dopuszczo-
ny przy produkcji słonych pa-
luszków;
E 620, E 621 - glutaminian so-
du, szkodliwy w dużych ilo-
ściach.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • sylkahaha.xlx.pl
  •  
    Copyright © 2006 MySite. Designed by Web Page Templates