Twój poradnik i kropka nr 1 ...

Podstrony
 
Twój poradnik i kropka nr 1 przepisy, Przepisy kulinarne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->nr1(1)7.11.2014ręką+praktyczny+naczasieIF'l4.1-,or..,ffi7Ęł=*'Dieta:dlaczegowańoslęgaćpodynię?Przyślijprzepis-zyskajdo 150zt!ffi:wirusaebola?baćsię ' lłuŚpo/(iia]DOKTORPAWEŁGRZESIOWSKI,SPECJALISTAOD EPIDEMIIGzypowinniśmvi"Nasz-ekspertPyszne€sKŁADNlKl1TemattcrqodniapotrawyZdróbiuRoladazindykaCZAS:40minutIPORCJE:12|SREDNIOTRUDNEff""Ę-.t,#'Znowutenkotletzpiersi kurczaka?Awłaśnie,żenie!Możebyćpysznagęś,doskonała kaczka lubdelikatnyindyk.aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakgpiersizindyka.250gsuszo-nychmoreli.60gmioduZlotaPa-Żeczkl doposmarowania wierzchu)'Oprósz solą' pieprzemiziolamipro-sieka.1lyżkamusztardy Rikka.llyżeczkaziólprowansalskich.l lyżkaposiekanej natki pietrusz-ki.2lyżkiołiwy CasadeAzeite.sól. pieprzwansalskimi.oSuszonemorele pokrój na potów-ki,ulÓżbliŻejdluższegobokuroladypoizwińjąściśle, czymowiń bawel-nianą nicią.Nawierzchurozsmarujresztęmusztardyzmiodem'oNaczyniewysmaruj oliwą.WtÓżroladęiskrop ją resztą oliwy' Wstawdo nagrzanegopiekarnikaipieczokoio 60minutwtemperaturze180stopniC.15minutprzed koń-cem pieczeniaprzykryj foliąalumi-niową.Powyjęciuposypnatką.oJAKTOZROBIC?irozlóŻ.V,,!łÓŻMięsorozetnij, ale nie do końca,międzydwie warstwyfoliispożywczejirozbijttuczkiem.Posmaruj mięso musztardą wymie-szanązmiodem(zostaw 2-3 ly-€I(urczakpieczonywpomaranczachCZAS:40minutIPORCJE:6|ŁATWEaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaSKTADNIKI1kurczakŚwiat Drobiu (okoto1'5kg) .2pomarańcze.3lyŻ-kimioduZlota Pasieka.2iyżkiJAxToznoeIĆrO Kurczaka oczyść,umyjipodzielnaczęści.O Przygotuj marynatędo kurczaka.Zjednejpomarańczywyciśnij sok,wymieszajzmiodem,sosemsojo-wym,sokiemzcytryny izmiaŻdŻo-nym przez praskęząbkiem czosnkuDopraw solą,pieprzemisuszonymtymiankiem.di.i*tsosu sojowego.2łyżkisokuzcy-tryny.1ząbekczosnku.l/2Iy-żeczki suszonegotymianku.1lyż_kaskrobii ziemniaczanej Grula. kilka gatązek świeżegorozmary-'łł<?io!1,nu.sól.pieprz.(4Ł'Galaretazkurczaka'CZAS:30minutIPORCJE: J2|ŁATWEaaaaaaaaaaaaaaaasKŁADN!KlŚwiat Drobiu .1lbulionuWarzyw-nego.2brzoskwiniezpuszki Sa-nello+4lyżkisyropu.5lyżeczekżelatyny.sól.pieprzIudkokurze(okolo 250 g).400gpiersizkurczakasćw1#.,s.łł':]oJAKTOZROBIC?Mięsoumyj' wlóŹdowrzącegobu-lionuigotujdomiękkości.WyjmijiwyistudŹ'Zudkazde';mijskóręści.Mięso drobnopokrój.usuńko-oZelatynę rozpuścwodrobinie zim-śnejwody. Bulionprzecedźiwlej 4iyŻkisyropu.Poiączzbulionem Żelatynę'Dopraw wywariłzimnywstaw do lo-dówki,bytrochęstęŻat.OUkladajwmiseczkach pokrojonebrzoskwinieimięso' Zalej tęŻejącą.alejeszczeptynnągalaretą.I(aczkazgntszkamiCZAS:30 minutIP0RCJE:4|oUlóŻ kacze pierst narozgrla-nej patelni (bezttuszczu) skórkądo doiu. SmaŹ jenastępnieokotoŁATWEaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaasKŁADillKl2kaczepiersiwraz zeskór-ką .2twardegruszki.1lyż-.7/2szklanki soku jablkowego. 2 lyżki ziaren marynowanegozielonego pieprzu.l/2lyŻeczklkamasla Ekstra Mleczna Dolinamąki kukurydzianej .pietruszkisól.natka20minut.OWylej wytopionytluszczzpatelniiobsmaŻaimięsozdrugiejstronyprzez3-4 minuty.0dtóŻwciepleGruszkiumyj,obierz, usuńgniaz-da nasienne,anastępniepokrójwcienkie cząstki.oRozpuśćmaslona patelniiusmażna nimgruszki.oWlej na patelnięzgruszkami sokjabtkowywymieszanyzmąką.Do-daj rÓwnieżziarna marynowanegozielonegopieprzu. Gotujwszystkoomiejsce.oJAKTOZROBIC?Piersikacze natnijwkratkę odstronyzeskórką,anastępniena-trzyj solą.oZalejmięso marynatąiwstawdolodówkina2-4 godziny.oWióŻmięso dobrytfannyizalej marynatą.oWstawbrytfannędo piekarni-kanagrzanegodotemperatury180stopniCipiecz30minut.oDoktadnie wyszorujpomarańczęipokrójjąwgrubeplastry.oDolóż plastry pomarańczydo mięsawbrytfannieipieczko-lejne30minut,odczasudoczasupolewając mięsososem powstaiympodczaspieczenia.oPowyjęciuzpiekarnikazagęśćsosmąkąziemniaczaną'o4-5 minut.Kaczkępodawaj pokrojonąwpla-stry'zdodatkiemgruszek, polanąsosemiposypanąposiekaną natkąpietruszki.NASZARADAsokiemzcytryny,bybyłobardziejkruche.PrzedpieczeniemWartoskropićmięsooPodawa1danie posypane świeŻymr0zmarynem.€SKTADNIKIJAK ToGęśzjabłkamiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa1gęś (2'5 kg).1CZAS;40minutlPoRCJE:o1ŚneoNlornuorurtoStartąwcześnie1skórkępoma-pomarańczańczywymiesza1z I/2lyżeczkisoliinasma rujgęśzzewnątrz.oNadziej gęśpokrojonymira'ł:*.i a'j:'* ir)'Ir,4kowegoWyborny.llyżka miodu.1kg+6jablek.6lyżeczekkonfi_turyzżurawiny.sól.pieprz.1 cytryna.2lyżkiolejurzepa_oPomarańczęzniejskórkę.znoalćzumyj,osuszizetrzyjicytryny wyciśnijsok.O Wlejdosoku olej rzepakowyimiÓd.Dopraw solą orazpieprzemidoktadniewymieszaj.oTuszkęgęsi oczyść'umyjidobrzeoZpomarańczy0susz.oJabtka(1kg)umyj,osusz'usuńznichgniazdanasienneipokÓinaćwiańki.stępniebawelnianą nicią.oNasmarujgęŚmarynatąz o|e-juimioduiodstawna2-3godzinywchlodnemiejsce.o0sączgęśzmarynatyiwstawna20minut dopiekarnikanagrza-nego dotemperatury 220 stopniC.Kolejne 2-2,5godziny pieczwtem-peraturze170stopniC.oZsześciujablek odkrój czapecz-kii wy drążgniazdanasienne(mo-zesz skropić środkicytryną).NaiÓŹdośrodkapolyŻeczce konfituryzŻurawiny. Podawajdogęsi'naćwiańki1ablkami. Zaszyjjąna-IINASZA RADAJeślichceszupiec&óbwcałości,najpierwwewrzątku.Upieczesięszybciejibędziebardziejsoczysty.goobgotuj5;rminutCebulęobierzipokrójwpiórka,zeszklij jenadrugiej patelninaiyż-ce oleju.oDodajpodsmażoną cebulędo wątróbki, podlej odrobiną wody'przykryjiduśokolo 30minut.Mo_żeszdodatkowo skropić sosemozindykaCZAS:30 minutIPORCJE: 6|I-ĄTWEBurgerDuszonawątróbkazpapłykąCZAS:20 minutIPORCJE:6|ŁATWEsojowym alboodrobiną czerwone-go wina.umyj. osusz. usuńgniazdanasienneipokrójwdrobnąkostkę.oi0minut przedkońcem duszeniaaaaaaaaaaaaaaaaSKTADNIKI600gmielonegozindyka.Ijaj-koAleJaja M.1ząbek czosnku.Wy-borny.2lyżkiświeżejkolendryoPaprykęwątróbkiWsypna patelnię pokrojo-nąpaprykę..2lyżkioleju rzepakowego3-4lyżkikeczupu pikantnego.sól.pieprz.6bulekIaAoOFIaaaacaaoaaaaaaaaaaaaaaSKTADNIKI600gkurzychwątróbek.3lyż-kioleju rzepakowego Wyborny.1czerwona papryka.lduża ce-oWsypmajeranekislodkąpapry-kę wproszku. Zamieszaj.O Zestaw patelnięzogniarJAKTOZROBIC?oWątrÓbkioczyśĆ'umyj(najlepie1przelejszybkonasicie)iosuszpa-dopierowii.sól.pieprzbula ProstozOgrodu.t,5tyżeczkimajeranku.l,5tyżeczkislodkiejpapryki.garśćświeżychliściszal-opierowym ręcznikiem.teraz doprawwątróbkęsoląipieprzem(posolonaWcześniej moŻeNapatelnirozgrzej2lyŻkioleju,wrzućdobrzewysuszone wątróbkiiobsmaża|jeokolo10minut(dwarazy zamieszaj).zabardzostwardnieĆ).oNa koniecposyp listkami świeżejszalwii.MożeszjeteŹ lekkozeszklićna oliwietrawy.idopiero dodać do po-Mięso wymieszajzjajkiem,przyprawami,zmiaŻdŻonymczosnkiemikolendrą.Ufromujkotlety' jednąstronęposmaruj ke-czupemischlodŹ.oSmaŻnaoleju 4-5 minutz każ_dej strony.BulkiprzekrÓj,opiecziwoJAK TozRoBlć?o=chrupiącewkladaj kotlety.alIIZ SEREMSZNYCLEZINDYKAGoRGoNzoLAlPRZEPISNA:żURAW|NĄZPLACKAM| ZBocZNlAKÓwSKŁADN!Kl:..opokowoniePorciodlo4osób*:.{t100g serogorgonzolo,4łyżeczki żurowiny.mqkopszennodo.2łyżkimosło klorowonegosznycli z indykoobtoczenio":Plocki:......l/zpęczkoposiekoneibozylii]/zpęczkosa łioł"1FILETA{*posiekoneinotki1opokowonie bocznioków(ok.a00g),zINDYKA.mosło klorowone dosmożeniośw16tonoslu,4ooGsól,pokroionych wdrobneposki120g mqkipszennej1ioiko.ok. 7ł szklonkim|ekozSZNYCLEpieprzB,731yRG;,r'ł,".d{ ł'ł*ja&;ył'łOfeńoobowiqzuieod 3.']l do5.ll.2014:'łu-e#I'i,/,Ę.l4,g..'"'Ę.*Ł'+;łuJ'"Wszystkie skłodniki wymieszoć,oż pows'loniegęs'ieciosło noleś-nikowe, doprowiesolqipieprzem.No polelnirozpuść1łyżkęmosłoklorowonego. Smoż niedużeplocuszki no średnim ogniu,iok ziemnioczone. Do uzyskoniozłolegoko|oru,około 3minnoslronę'Nostępnieodsqczno ręczniku popierowym..J.*ł.* '-*!.rr,..EffiE:Ęl:tł=LWięcei przepircwłltEstEł#ł6s'fhkiĄ/ciaorozw miesię<znikum.biedrcnko.pllprepisyvukoino shoniePiekornik rozgrzei do200'G.lndyko delikolnie rozkleptłuczkiem do mięso, doprowsolqipieprzem. Rozgrzejklorowone mosłoiobłoczmięsowmqce. Smoż, oż sięzorumieniq, po2-3 minzkożdej slrony.żoroodpornego,nolóż nonieizopiekoiprzezPodowoizPrzełóż kollety do noczyniosergorgonzolę oroz żurowinęl0min.olockomiń.:-.zbocznioków.l'1r'ł'łPRZEPISNA:oĘszzloŁowYMNADZIENIEMIPIECZONYMIWARZYWAMISKIADNIKI:3biołe części poro,pokroione w plosky.150g boczku, pokrojonegowkoslkę.3zqbkiczosnku,rozgniecioneiposiekone.ok'%szk|onki bułkitołe|.pół pęczkoposiekonego lymionku.l00gorzechówloskowychlub włoskich,zmiełonych.2|oiko, lekkorozłrzepone.l00mlwino biołego wytrownego.100gwyworu drobiowego.ok.'lłyżkomqkipszennei dozogęszczeniososu.300g mołychobronychziemnioków.3morchewki,obrone.4mołecebule czerwone'obrone.3pieiruszki,obrone.sól,pieprzPorciodlol0osób.lgęś.100 g mosło.GĘśMRożoNAOferio obowiqzuje od ó.l'] do9.1l'20'14Więciprepiółrukoino skoniew.biedrcnko.pl/pzepisvir:-<\_*.*-,.,Rozgrzei piekornik dol80'C.Gęśnoirzyidobrze solqipieprzem. Rozpuśćpołowęmosło no potelninośrednim ogniu,dodoi boczekismoż ożsięzorumieni, ok.5 min.Poiym czosie dodoj poro.Dodoiboczekismoź dodotkowe 5min.Polmorchewceipietruszce zelrzyinogrubeitorce' Dodoj worzywo do boczkuiduśieszcze 2min.Wrzuć resztę mosło, czosnekibułkę tortq'Trzymoi no ogniu ieszcze 5min,mieszoiqc, oż powsionq złole okruchy.Zdejmiizognio, doprow solqipieprzem.odstownol0min,o nostępniewymieszoizziołomi, orzechomi iio jkomi.Nołóż forsz do gęsi. Zobezpiecz nogisznurkiem' Do noczyniozgęsiq wlei winoiwywor. Piecz ok. 3godz.do momentu,kiedy noigrubszo częśćudko do sięprzebićiniewypłyniezniei krwisty płyn'Po2godz.dodoj worzywo.rvdtT.{''śi*]-f'#-Wyimiidróbzpiekornikoiprzykryino 15min{oliq oluminiowq. Pozostołesokiznoczynio do zopiekonio wleido rondelkoipodgrzej.Mqkęroztrzepzzimnq wodqipowoli wlej do sosu.Kiedysięzogotujeiestgotowy' Podowoikowołek gęsizworzylvomiisosem.Codziennieniskie cenyBiedronko [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • sylkahaha.xlx.pl
  •  
    Copyright 2006 MySite. Designed by Web Page Templates