USTAWA Z 11 MAJA 2001 R. O WARUNKACH ...

Podstrony
 
USTAWA Z 11 MAJA 2001 R. O WARUNKACH ZDROWOTNYCH, ustawy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
©Kancelaria Sejmu s. 1/43
USTAWA
Opracowano na pod-
stawie: Dz.U. z 2001
r. Nr 63, poz. 634, Nr
128, poz. 1408, z 2002
r. Nr 135, poz. 1145,
Nr 166, poz. 1362, z
2003 r. Nr 52, poz.
450, Nr 122, poz.
1144, Nr 130, poz.
1187, Nr 199, poz.
1938, Nr 208, poz.
2020, z 2004 r. Nr 33,
poz. 288, Nr 96, poz.
959.
z dnia 11 maja 2001 r.
o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia
1)
1)
Niniejsza ustawa dokonuje w zakresie swojej regulacji wdrożenia następujących dyrektyw Wspól-
not Europejskich:
1) dyrektywy 76/895/EWG z dnia 23 listopada 1976 r. odnoszącej się do ustalania najwyższych do-
puszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich po-
wierzchni (Dz.Urz. WE L 340 z 09.12.1976),
2) dyrektywy 77/99/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływają-
cych na handel wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi (Dz.Urz. WE L 26 z 31.01.1977),
3) dyrektywy 80/428/EWG z dnia 28 marca 1980 r. zmieniającej załącznik II do dyrektywy
76/895/EWG odnoszącej się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości
pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni (Dz.Urz. WE L 102 z
19.04.1980),
4) dyrektywy 80/777/EWG z dnia 15 lipca 1980 r. w sprawie zbliżania ustawodawstw państw
członkowskich w zakresie wydobywania i wprowadzania do obrotu naturalnych wód mineral-
nych (Dz.Urz. WE L 229 z 30.08.1980),
5) dyrektywy 81/36/EWG z dnia 9 lutego 1981 r. zmieniającej załącznik II do dyrektywy
76/895/EWG odnoszącej się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości
pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni (Dz.Urz. WE L 46 z 19.02.1981),
6) dyrektywy 81/712/EWG z dnia 28 lipca 1981 r. ustanawiającej wspólnotowe metody analiz w
celu kontroli spełniania kryteriów czystości przez niektóre dodatki stosowane w środkach spo-
żywczych (Dz.Urz. WE L 257 z 10.09.1981),
7) dyrektywy 82/528/EWG z dnia 19 lipca 1982 r. zmieniającej załącznik II do dyrektywy
76/895/EWG odnoszącej się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości
pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni (Dz.Urz. WE L 234 z
09.08.1982),
8) dyrektywy 83/201/EWG z dnia 12 kwietnia 1983 r. ustanawiającej wyjątki od dyrektywy
77/99/EWG dotyczące niektórych produktów zawierających inne środki spożywcze i tylko nie-
wielki procent mięsa lub produktu mięsnego (Dz.Urz. WE L 112 z 28.04.1983),
9) dyrektywy 85/591/EWG z dnia 20 grudnia 1985 r. dotyczącej wprowadzenia wspólnotowych
metod pobierania próbek i analizy w celu monitorowania środków spożywczych przeznaczo-
nych do spożycia przez ludzi (Dz.Urz. WE L 372 z 31.12.1985),
10) dyrektywy 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczal-
nych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni (Dz.Urz. WE L 221 z
7.08.1986),
11) dyrektywy 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczal-
nych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i
na ich powierzchni (Dz.Urz. WE L 221 z 07.08.1986),
12) dyrektywy 87/250/EWG z dnia 15 kwietnia 1987 r. w sprawie oznaczania zawartości alkoholu
na etykietach napojów alkoholowych przeznaczonych do sprzedaży konsumentowi końcowemu
(Dz.Urz. WE L 113 z 30.04.1987),
13) dyrektywy 88/298/EWG z dnia 16 maja 1988 r. zmieniającej załącznik II do dyrektyw
76/895/EWG i 86/362/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozo-
stałości pestycydów, odpowiednio w owocach i warzywach oraz w zbożach, oraz na ich po-
wierzchni (Dz.Urz. WE L 126 z 20.05.1988),
04-05-26
 ©Kancelaria Sejmu s. 2/43
14) dyrektywy 88/344/EWG z dnia 13 czerwca 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw
członkowskich dotyczących rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków
spożywczych i składników żywności (Dz.Urz. WE L 157 z 24.06.1988),
15) dyrektywy 88/388/EWG z dnia 22 czerwca 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw
członkowskich odnoszących się do środków aromatyzujących przeznaczonych do użytku w
środkach spożywczych i materiałów służących do ich produkcji (Dz.Urz. WE L 184 z
15.07.1988),
16)dyrektywy 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw
członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użytku w środkach spo-
żywczych (Dz.Urz. WE L 40 z 11.02.1989),
17)dyrektywy 89/108/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie dostosowania przepisów państw
członkowskich odnoszących się do żywności mrożonej przeznaczonej do spożycia przez ludzi
(Dz.Urz. WE L 40 z 11.02.1989),
18)dyrektywy 89/109/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw
członkowskich odnoszących się do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu ze środ-
kami spożywczymi (Dz.Urz. WE L 40 z 11.02.1989),
19)dyrektywy 89/186/EWG z dnia 6 marca 1989 r. zmieniającej załącznik II do dyrektywy
76/895/EWG odnoszącej się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości
pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni (Dz.Urz. WE L 66 z 10.03.1989),
20) dyrektywy 89/396/EWG z dnia 14 czerwca 1989 r. w sprawie wskazówek lub oznakowań
identyfikacyjnych partii artykułów, do których należy dany środek spożywczy (Dz.Urz. WE L
186 z 30.06.1989),
21)dyrektywy 89/397/EWG z dnia 14 czerwca 1989 r. w sprawie urzędowej kontroli środków żyw-
ności (Dz.Urz. WE L 186 z 30.06.1989),
22)dyrektywy 89/398/EWG z dnia 3 maja 1989 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw
członkowskich odnoszących się do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywie-
niowego (Dz.Urz. WE L 186 z 30.06.1989),
23)dyrektywy 89/662/EWG z dnia 11 grudnia 1989 r. dotyczącej kontroli weterynaryjnych w han-
dlu wewnątrzwspólnotowym w perspektywie wprowadzenia rynku wewnętrznego (Dz.Urz. WE
L 395 z 30.12.1989),
24)dyrektywy 90/425/EWG z dnia 26 czerwca 1990 r. dotyczącej kontroli weterynaryjnych i zoo-
technicznych mających zastosowanie w handlu wewnątrzwspólnotowym niektórymi żywymi
zwierzętami i produktami w perspektywie prowadzenia rynku wewnętrznego (Dz.Urz. WE L
224 z 18.08.1990),
25)dyrektywy 90/496/EWG z dnia 24 września 1990 r. w sprawie oznaczenia wartości odżywczej
środków spożywczych (Dz.Urz. WE L 276 z 06.10.1990),
26)dyrektywy 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopusz-
czalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego,
w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni (Dz.Urz. WE L 350 z 14.12.1990),
27)dyrektywy 91/71/EWG z dnia 16 stycznia 1991 r. uzupełniającej dyrektywę 88/388/EWG w
sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do środków aromaty-
zujących przeznaczonych do użytku w środkach spożywczych i materiałów źródłowych służą-
cych do ich produkcji (Dz.Urz. WE L 42 z 15.02.1991),
28)dyrektywy 91/238/EWG z dnia 22 kwietnia 1991 r. zmieniającej dyrektywę 89/396/EWG w
sprawie wskazówek lub oznakowań identyfikacyjnych partii artykułów, do których należy dany
środek spożywczy (Dz.Urz. WE L 107 z 27.04.1991),
29)dyrektywy 91/321/EWG z dnia 14 maja 1991 r. w sprawie preparatów dla niemowląt i prepara-
tów pochodnych (Dz.Urz. WE L 175 z 04.07.1991),
30)dyrektywy 92/1/EWG z dnia 13 stycznia 1992 r. w sprawie monitorowania temperatur w środ-
kach transportu, podczas magazynowania oraz składowania głęboko mrożonych środków spo-
żywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.Urz. WE L 34 z 11.02.1992),
31)dyrektywy 92/2/EWG z dnia 13 stycznia 1992 r. ustanawiającej procedurę pobierania próbek
oraz wspólnotową metodę analizy do celów urzędowej kontroli temperatur głęboko mrożonych
środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.Urz. WE L 34 z
11.02.1992),
32)dyrektywy 92/4/WE z dnia 10 lutego 1992 r. zmieniającej dyrektywę 78/663/EWG ustanawiają-
cą szczególne kryteria czystości dla emulgatorów, stabilizatorów, zagęszczaczy i substancji że-
lujących do stosowania w środkach spożywczych (Dz.Urz. WE L 55 z 29.02.1992),
33)dyrektywy 92/5/EWG z dnia 10 lutego 1992 r. zmieniającej i uaktualniającej dyrektywę
77/99/EWG w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnoto-
04-05-26
 ©Kancelaria Sejmu s. 3/43
wy produktami mięsnymi oraz zmieniająca dyrektywę 64/433/EWG (Dz.Urz. WE L 57 z
02.03.1992),
34)dyrektywy 92/11/EWG z dnia 3 marca 1992 r. zmieniającej dyrektywę 89/396/EWG w sprawie
wskazówek lub oznakowań identyfikacyjnych partii artykułów, do których należy dany środek
spożywczy (Dz.Urz. WE L 65 z 11.03.1992),
35)dyrektywy 92/52/EWG z dnia 18 czerwca 1992 r. w sprawie preparatów dla niemowląt i recep-
tur przeznaczonych na wywóz do państw trzecich (Dz.Urz. WE L 179 z 01.07.1992),
36)dyrektywy 92/115/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. zmieniającej po raz pierwszy dyrektywę
88/344/EWG w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich dotyczących rozpusz-
czalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności
(Dz.Urz. WE L 409 z 31.12.1992),
37)dyrektywy 92/116/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. zmieniającej i aktualizującej dyrektywę
71/118/EWG w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel świeżym mięsem
drobiowym (Dz.Urz. WE L 62 z 15.03.1993),
38) dyrektywy 92/118/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. ustanawiającej warunki zdrowotne zwierząt i
zdrowia publicznego regulujące handel i przywóz do Wspólnoty produktów nieobjętych wyżej
wymienionymi warunkami ustanowionymi w szczególnych zasadach wspólnotowych określo-
nych w załączniku A pkt I do dyrektywy 89/662/EWG oraz, w zakresie czynników chorobo-
twórczych, do dyrektywy 90/425/EWG (Dz.Urz. WE L 62 z 15.03.1993),
39) dyrektywy 93/5 z dnia 25 lutego 1993 r. w sprawie pomocy Komisji i współpracy państw
członkowskim w naukowym badaniu zagadnień dotyczących żywności (Dz.Urz. WE L 52 z
04.03.1993),
40)dyrektywy 93/43/EWG z dnia 14 czerwca 1993 r. w sprawie higieny środków spożywczych
(Dz.Urz. WE L 175 z 19.07.1993),
41)dyrektywy 93/45/EWG z dnia 17 czerwca 1993 r. dotyczącej produkcji nektarów bez dodatku
cukrów lub miodu (Dz.Urz. WE L 159 z 01.07.1993),
42)dyrektywy 93/57/EWG z dnia 29 czerwca 1993 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw
86/362/EWG i 86/363/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozo-
stałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni oraz w środkach spożywczych pochodzenia
zwierzęcego i na ich powierzchni (Dz.Urz. WE L 211 z 23.08.1993),
43)dyrektywy 93/58/EWG z dnia 29 czerwca 1993 r. zmieniającej załącznik II do dyrektywy
76/895/EWG odnoszącej się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości
pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni oraz Załącznik do dyrektywy
90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pesty-
cydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na
ich powierzchni oraz ustanawiająca pierwszy wykaz najwyższych dopuszczalnych poziomów
(Dz.Urz. WE L 211 z 23.08.1993),
44)dyrektywy 93/99/EWG z dnia 29 października 1993 r. w sprawie dodatkowych środków urzę-
dowej kontroli środków spożywczych (Dz.Urz. WE L 290 z 24.11.1993),
45) dyrektywy 94/29/WE z dnia 23 lipca 1994 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw 86/362/EWG
i 86/363/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pesty-
cydów, odpowiednio w zbożach i w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego, oraz na
ich powierzchni (Dz.Urz. WE L 189 z 23.07.1994),
46) dyrektywy 94/30/WE z dnia 23 czerwca 1994 r. zmieniającej załącznik II do dyrektywy
90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pesty-
cydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na
ich powierzchni, i przewidująca ustanowienie wykazu najwyższych dopuszczalnych poziomów
(Dz.Urz. WE L 189 z 23.07.1994),
47)dyrektywy 94/34/WE z dnia 30 czerwca 1994 r. zmieniającej dyrektywę 89/107/EWG w spra-
wie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich dotyczących dodatków do żywności do-
puszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi
(Dz.Urz. WE L 237 z 10.09.1994),
48)dyrektywy 94/35/WE z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w
środkach spożywczych (Dz.Urz. WE L 237 z 10.09.1994),
49)dyrektywy 94/36/WE z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie barwników używanych w środkach
spożywczych (Dz.Urz. WE L 237 z 10.09.1994),
50) dyrektywy 94/52/WE z dnia 7 grudnia 1994 r. zmieniającej po raz drugi dyrektywę
88/344/EWG w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich dotyczących rozpusz-
czalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności
(Dz.Urz. WE L 331 z 21.12.1994),
04-05-26
 ©Kancelaria Sejmu s. 4/43
51) dyrektywy 94/54/WE z dnia 18 listopada 1994 r. dotyczącej obowiązkowego umieszczania na
etykietach niektórych środków spożywczych danych szczegółowych innych niż wymienione w
dyrektywie 79/112/EWG (Dz.Urz. WE L 300 z 23.11.1994),
52)dyrektywy 94/65/WE z dnia 14 grudnia 1994 r. ustanawiającej wymagania dotyczące produkcji i
wprowadzania do obrotu mięsa mielonego oraz wyrobów mięsnych (Dz.Urz. WE L 368 z
31.12.1994),
53)dyrektywy 95/2/WE z dnia 20 lutego 1995 r. w sprawie dodatków do żywności innych niż
barwniki i substancje słodzące (Dz.Urz. WE L 61 z 18.03.1995),
54)dyrektywy 95/31/WE z dnia 5 lipca 1995 r. ustanawiającej szczegółowe kryteria czystości doty-
czące substancji słodzących mogących mieć zastosowanie w środkach spożywczych (Dz.Urz.
WE L 178 z 28.07.1995),
55)dyrektywy 95/38/WE z dnia 17 lipca 1995 r. zmieniającej załączniki I i II do dyrektywy
90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pesty-
cydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na
ich powierzchni oraz przewidującej ustalenie wykazu najwyższych dopuszczalnych poziomów
(Dz.Urz. WE L 197 z 22.08.1995),
56)dyrektywy 95/39/WE z dnia 17 lipca 1995 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw 86/362/EWG i
86/363/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pesty-
cydów w zbożach i na ich powierzchni oraz w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego
i na ich powierzchni (Dz.Urz. WE L 197 z 22.08.1995),
57)dyrektywy 95/45/WE z dnia 26 lipca 1995 r. ustanawiającej szczególne kryteria czystości dla
barwników mogących mieć zastosowanie w środkach spożywczych (Dz.Urz. WE L 226 z
22.09.1995),
58)dyrektywy 95/61/WE z dnia 29 listopada 1995 r. zmieniającej załącznik II do dyrektywy
90/642/EWG odnoszącej się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości
pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach,
oraz na ich powierzchni (Dz.Urz. WE L 292 z 07.12.1995),
59)dyrektywy 95/68/WE z dnia 22 grudnia 1995 r. zmieniającej dyrektywę 77/99/EWG w sprawie
problemów zdrowotnych wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu produktów
mięsnych oraz niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz.Urz. WE L 332 z
30.12.1995),
60)dyrektywy 96/3/WE z dnia 26 stycznia 1996 r. przyznającej odstępstwo od niektórych przepi-
sów dyrektywy 93/43/EWG w sprawie higieny środków spożywczych w odniesieniu do trans-
portu morskiego płynnych olejów i tłuszczów luzem (Dz.Urz. WE L 21 z 27.01.1996),
61)dyrektywy 96/4/WE z dnia 16 lutego 1996 r. poprawiającej dyrektywę 91/321/EWG w sprawie
preparatów dla niemowląt i preparatów pochodnych (Dz.Urz. WE L 49 z 28.02.1996),
62)dyrektywy 96/5/WE z dnia 16 lutego 1996 r. w sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż
oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci (Dz.Urz. WE L 49 z 28.02.1996),
63) dyrektywy 96/8/WE z dnia 26 lutego 1996 r. w sprawie żywności przeznaczonej do użycia w
dietach o obniżonej energetyczności (Dz.Urz. WE L 55 z 06.03.1996),
64) dyrektywy 96/21/WE z dnia 29 marca 1996 r zmieniającej dyrektywę 94/54/WE dotyczącą
obowiązkowego umieszczania na etykietach niektórych środków spożywczych danych szcze-
gółowych innych niż wymienione w dyrektywie 79/112/EWG (Dz.Urz. WE L 88 z 05.04.1996),
65)dyrektywy 96/32/WE z dnia 21 maja 1996 r. zmieniającej załącznik II do dyrektywy
76/895/EWG odnoszącej się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości
pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni, oraz załącznik II do dyrektywy
90/642/EWG odnoszącej się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości
pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach,
oraz na ich powierzchni, oraz przewidującej ustalanie wykazu najwyższych dopuszczalnych po-
ziomów (Dz.Urz. WE L 144 z 18.06.1996),
66)dyrektywy 96/33/WE z dnia 21 maja 1996 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw 86/362/EWG i
86/363/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pesty-
cydów w zbożach i na ich powierzchni oraz w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego
i na ich powierzchni (Dz.Urz. WE L 144 z 18.06.1996),
67)dyrektywy 96/70/WE z dnia 28 października 1996 r. zmieniającej dyrektywę 80/777/EWG w
sprawie dostosowania przepisów prawnych państw członkowskich dotyczących eksploatacji i
wprowadzenia do handlu naturalnych wód mineralnych (Dz.Urz. WE L 299 z 23.11.1996),
68)dyrektywy 96/77/WE z dnia 2 grudnia 1996 r. ustanawiającej szczególne kryteria czystości dla
dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz.Urz. WE L 339 z
30.12.1996),
04-05-26
 ©Kancelaria Sejmu s. 5/43
69)dyrektywy 96/83/WE z dnia 19 grudnia 1996 r. zmieniającej dyrektywę 94/35/WE w sprawie
substancji słodzących używanych w środkach spożywczych (Dz.Urz. WE L 48 z 19.02.1997),
70)dyrektywy 96/84/WE z dnia 19 grudnia 1996 r. zmieniającej dyrektywę 89/398/EWG w sprawie
zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do środków spożywczych spe-
cjalnego przeznaczenia żywieniowego (Dz.Urz. WE L 48 z 19.02.1997),
71)dyrektywy 96/85/WE z dnia 19 grudnia 1996 r. zmieniającej dyrektywę 95/2/WE o dodatkach
do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz.Urz. WE L 86 z 28.03.1997),
72)dyrektywy 97/41/WE z dnia 25 czerwca 1997 r. zmieniającej dyrektywy 76/895/EWG,
86/362/EWG oraz 90/642/EWG w sprawie ustalenia maksymalnych poziomów pozostałości pe-
stycydu w i na, odpowiednio owocach oraz warzywach, zbożach, środkach spożywczych po-
chodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym także owocach i
warzywach (Dz.Urz. WE L 184 z 12.07.1997),
73) dyrektywy 97/60/WE z dnia 27 października 1997 r. zmieniającej po raz trzeci dyrektywę
88/344/EWG w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich dotyczących rozpusz-
czalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności
(Dz.Urz. WE L 331 z 03.12.1997),
74) dyrektywy 98/28/WE z dnia przyznającej odstępstwa od niektórych przepisów dyrektywy
93/43/EWG w sprawie higieny środków spożywczych w odniesieniu do transportu morskiego
cukru surowego luzem (Dz.Urz. WE L 140 z 12.05.1998),
75)dyrektywy 97/71/WE z dnia 15 grudnia 1997 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw
86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych
poziomów pozostałości pestycydów, odpowiednio w zbożach i na ich powierzchni, w środkach
spożywczych pochodzenia zwierzęcego i w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w
tym owocach i warzywach (Dz.Urz. WE L 347 z 15.12.1997),
76)dyrektywy 98/36/WE z dnia 2 czerwca 1998 r. zmieniającej dyrektywę 96/5/WE w sprawie
przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz odżywek dla niemowląt i małych dzieci (Dz.Urz.
WE L 167 z 12.06.1998),
77)dyrektywy 98/53/WE z dnia 16 lipca 1998 r. ustanawiającej metody pobierania próbek oraz
metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów niektórych substancji zanieczyszczają-
cych w środkach spożywczych (Dz.Urz. WE L 201 z 17.07.1998),
78)dyrektywy 98/66/WE z dnia 4 września 1998 r. zmieniającej dyrektywę nr 95/31/WE ustana-
wiającą szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach
spożywczych (Dz.Urz. WE L 257 z 19.09.1998),
79)dyrektywy 98/72/WE z dnia 15 października 1998 r. zmieniającej dyrektywę 95/2/WE dotyczą-
ca dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz.Urz. WE L 295 z
04.11.1998),
80)dyrektywy 98/82/WE z dnia 27 października 1998 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw
86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych
poziomów pozostałości pestycydów, odpowiednio w zbożach, środkach spożywczych pocho-
dzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzy-
wach, oraz na ich powierzchni (Dz.Urz. WE L 290 z 29.10.1998),
81)dyrektywy 98/86/WE z dnia 11 listopada 1998 r. zmieniającej dyrektywę 96/77/WE określającą
szczegółowe kryteria czystości dla substancji dodatkowych do artykułów spożywczych innych
niż barwniki i substancje słodzące (Dz.Urz. WE L 334 z 09.12.1998),
82)dyrektywy 1999/2/WE z dnia 22 lutego 1999 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw
członkowskich dotyczących środków spożywczych oraz składników środków spożywczych
poddanych działaniu promieniowania jonizującego (Dz.Urz. WE L 66 z 13.03.1999),
83)dyrektywy 1999/3/WE z dnia 22 lutego 1999 r. w sprawie ustanowienia we Wspólnocie listy
środków spożywczych oraz ich składników poddanych działaniu promieni jonizujących
(Dz.Urz. WE L 66 z 13.03.1999),
84)dyrektywy 1999/21/WE z dnia 25 marca 1999 r. w sprawie dietetycznych środków spożywczych
specjalnego przeznaczenia medycznego (Dz.Urz. WE L 91 z 07.04.1999),
85)dyrektywy 1999/39/WE z dnia 6 maja 1999 r. zmieniającej dyrektywę 96/5/WE w sprawie
przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci (Dz.Urz.
WE L 124 z 18.05.1999),
86)dyrektywy 1999/41/WE z dnia 7 czerwca 1999 r. zmieniającej dyrektywę 89/398/EWG w spra-
wie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do środków spożywczych
specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Dz.Urz. WE L 172 z 08.07.1999),
87)dyrektywy 1999/50/WE z dnia 25 maja 1999 r. zmieniającej dyrektywę 91/321/EWG w sprawie
preparatów dla niemowląt i preparatów pochodnych (Dz.Urz. WE L 139 z 02.06.1999),
04-05-26
  [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • sylkahaha.xlx.pl
  •  
    Copyright 2006 MySite. Designed by Web Page Templates